Plaats een vacature

Ben je actief in erfgoed en zoek je vrijwilligers voor jouw organisatie, initiatief of vereniging? Je kunt op onze website gratis een vacature plaatsen. Dit doe je door het formulier op deze pagina in te vullen. Onze redactie controleert je inzending en plaatst deze dan online.

Om nieuwe vrijwilligers te vinden, is het belangrijk dat je vacature duidelijk en uitnodigend is. Denk dus goed na over wat je vraagt en hoe je dit opschrijft. In dit artikel lees je hoe je een wervende vacaturetekst kunt schrijven voor Erfgoedvrijwilliger.nl. Als je het fijn vindt om de vacature in Word voor te bereiden, dan kun je hieronder twee documenten downloaden: een (leeg) formulier en een voorbeeldvacature.

Als je de vacature gelijk in het formulier op de website invult, zorg er dan voor dat je van te voren een geschikte afbeelding hebt. Je kunt het formulier namelijk niet tussentijds opslaan. Alleen de velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

We werken samen met Social Care Network. Daardoor wordt je vacature automatisch doorgeplaatst op druk bezochte vrijwilligersvacaturebanken zoals NLvoorElkaar. Hierdoor bereiken we samen meer mensen. Je deelt je contactgegevens alleen met ons: geïnteresseerden reageren uiteindelijk alleen via onze website op jouw vacature.

Maak je titel aantrekkelijk en duidelijk. Vertel kort wat de functie is, waar het is en/of bij welke organisatie. Onze vacaturebank is voor vrijwilligers, je hoeft ‘vrijwilliger’ dus niet in de titel te zetten

Om wat voor soort vrijwilligerswerk gaat het? Kies maximaal 2 opties.

Vink aan om welke soort werk het gaat.

Schrijf in één zin op wat het vrijwilligerswerk bijzonder maakt. Niet "wij zoeken", maar zeg bijvoorbeeld: "Help mee het verhaal van ons dorp te vertellen als schrijver bij Kasteel X."

Schrijf in dat vak de vacaturetekst. Zorg dat de tekst aansprekend en enthousiasmerend is voor potentiële vrijwilligers. Omschrijf duidelijk de werkzaamheden, wat de meerwaarde is van het vrijwilligerswerk en welke vaardigheden/kennis je zoekt in een vrijwilliger. Wees ook concreet en praktisch tegenover de vrijwilliger, en benoem ook:

  • Hoeveel uren de functie ongeveer kost (per week of maand)
  • Wat de gewenste werkdagen zijn (indien van toepassing)
  • Wat de eventuele vergoeding is, en of er bijvoorbeeld een jaarlijkse vrijwilligersuitje wordt georganiseerd
  • Wat de sluitingsdatum van de vacature is

Vertel duidelijk wat de vrijwilliger gaat doen. Gebruik "je" of "jij" en leg uit wat de taken zijn. Zeg ook wat je hiermee bereikt.

Hoe ziet het vrijwilligerswerk er uit? Geef aan:

  • Hoelang het duurt (eenmalig of structureel?)
  • Op welke dagen er gewerkt wordt (zijn er vaste werkdagen of is dit flexibel?)
  • Hoeveel uur je verwacht dat de vrijwilliger beschikbaar is (bijvoorbeeld: twee middagen per maand)
  • Eventueel: tot wanneer kunnen vrijwilligers reageren op de vacature

Wat moet de vrijwilliger kunnen of weten om de functie uit te voeren? Is er bijvoorbeeld een specifieke opleiding nodig? Of een is een bepaald kennisniveau handig om te hebben? Beschrijf welke begeleiding of scholing mogelijk is.

Voor veel mensen is het belangrijk dat ze een verschil maken met vrijwilligerswerk. Hoe helpt deze functie de mensen, plek of geschiedenis? Bijvoorbeeld: het bewaren van erfgoed, het vertellen van oude verhalen, of het bij elkaar brengen van mensen.

Waarom is dit vrijwilligerswerk fijn om te doen? Denk bijvoorbeeld aan: werkervaring opdoen, nieuwe mensen leren kennen, vaardigheden leren, een gezellig team, een inspirerende locatie of toegang tot een archief dat normaal gezien gesloten is.

Tip: dit is het laatste onderdeel van de vacature. Om meer reacties te krijgen, is het handig een oproep toe te voegen zoals ‘Ook wanneer je niet helemaal bij de vacature past maar je wel interesse hebt, dan kijken we graag met je of er mogelijkheden zijn om bij ons aan de slag te gaan’.

Als de vacature geschikt is voor mensen die een andere taal spreken dan Nederlands, vul je hier "Ja" in.

Vink het hokje aan als je een vrijwilligersvergoeding aan kan bieden.

Voeg hier een foto toe die bij de vacaturetekst komt te staan. Let daar bij op:

  • Een mooie foto zorgt er voor dat de vacature beter opvalt.
  • Een foto waar ook mensen op staan is aansprekender dan bijvoorbeeld een logo.
  • Het liefst is de foto rechtenvrij. Als we een fotograaf bij de foto moeten vermelden, zet dit dan duidelijk in de bestandsnaam van de foto (bijvoorbeeld: ‘foto door Jan Jansen’).
  • Een afbeelding mag maximaal 8MB groot zijn.
  • Ingezonden afbeeldingen kunnen hergebruikt worden voor toekomstige campagnes van Erfgoedvrijwilliger.

Kies de provincie waar je je vrijwilliger(s) zoekt. In grensregio’s kun je ook twee provincies kiezen.

Vul het webadres in inclusief http:// of https://. Bijvoorbeeld: 'https://www.erfgoedvrijwilliger.nl'