Limmy glundert als ze het vertelt. Het mooiste van vrijwilliger zijn bij De Oudheidkamer? Als er een nieuw item uitgepakt wordt. Vooral als het mechanisch is. Het gevoel dat je een cadeautje uitpakt. Heel voorzichtig, samen met de conservator het item laagje voor laagje uitpellen en dan kijken of het nog werkt.

Close-up van een piep klein theeserviesje

Het piepkleine theeserviesje

Van piepklein tot hoog boven Limmy uittorenend

De Oudheidkamer in Den Burg is een van de oudste huizen op Texel en als je binnenstap ben je zo op bezoek bij de oma van je oma. Met de mooiste items uit die tijd. Van kleding, huishoudelijke spullen tot speelgoed. Limmy illustreert de rijkheid van de collectie door het tonen van het kleinste en het grootste; een minuscuul frêle theeserviesje en een fraai geïllustreerde speelgoedblokkendoos die opgebouwd zelfs boven haar uittorent.

Limmy toont de fraai geïllustreerde blokkendoos

Limmy toont de fraai geïllustreerde blokkendoos

 

Het museum wordt gerund door vrijwilligers en ook hier zijn ze altijd op zoek naar nieuwelingen. Jong en oud. Enthousiast vertelt Limmy dat er voor iedereen plek is, ook als je nog niet zo veel weet van geschiedenis.

Over hun oren verliefd op Texelse schonen

Limmy is al ruim acht jaar vrijwilliger. Na haar pensioen zocht ze naar een activiteit die goed aansloot bij haar kennis als lerares en vond dat bij De Oudheidkamer. Verhalen kan ze vertellen als geen ander en voor iedere bezoeker heeft ze een verhaal dat diegene aanspreekt. Van het romantische verhaal van twee Franse soldaten die over hun oren verliefd werden op twee Texelse schonen tot de hartverscheurende brieven van Aagje Luijtsen, de Texelse schippersvrouw van zeeman Harmanus Kikkert.

Meer informatie over De Oudheidkamer

Lees meer over De Oudheidkamer via www.oudheidkamertexel.nl of bezoek de Oudheidkamer op de Kogerstraat 1 in Den Burg