Het is bijna niet te geloven maar aan de botter waar Hans liefdevol zijn hand op laat rusten heeft hij zelf als veertienjarige getimmerd. Toen was de boot nog volop in de vaart en begon zijn carrière als zeeman net. Het verhaal van Hans zijn leven moet je eigenlijk zelf van hem horen. Als een spannende film waar je maar niet van kunt wegkijken. Geboren in Oudeschild en opgegroeid bij de vissersfamilie van zijn oom werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de klas uitgejaagd uit angst dat de school werd geraakt bij bombardementen en rende hij en zijn vriendjes op de dijk langs de kotterlui zonder boot, want de boten waren allemaal door de Duitsers geconfisqueerd. Hans kon dan altijd terecht op de vlet van zijn oom en bracht dat de rest van de dag vissend door.
Bedrieglijk eenvoudig maar heel vernuftig
Hans voelt zich op zijn gemak in de nagebouwde werkruimte van museum Kaap Skil. Behendig toont hij hoe een snelheidsmeter de knopen van een boot kon meten. Bedrieglijk eenvoudig maar heel vernuftig. Terwijl hij het volgende object pakt, een soort ranke riek waar brandend hooi op werd geprikt om de buitenzijde van de boten romp mee dicht te branden vertelt hij in sneltreinvaart over wereldreizen op de grote vaart met honderden koeien aan boord. En deze waren altijd zwanger dus sommige vaarten werden er onderweg wel 40 tot 50 kalveren geboren. Om goed te kunnen zien of alle dames goed aten bedacht Hans een speciaal voersysteem dat later zelfs is overgenomen door de Australische Gouvernement.
Eerste machines in 1923 op stroom
De Kirchner zaagmachine die achter Hans staat te glimmen in de werkruimte was een van de eerste machines die in 1923 op Texel aan het verse stroomnet werd gehangen. Hans zou ‘m graag weer laten draaien maar met al die kindertjes in het museum is dat misschien niet het allerbeste. Hans staat iedere dinsdag en donderdag in de werkruimte als vrijwilliger en heeft voor iedere bezoeker een passend verhaal. Spannende en meeslepende vertellingen waar je het liefst de hele dag naar luistert. Boven in de ruimte op het openluchtmuseum van maritiem museum Kaap Skil staan nog meerdere minutieus nauwkeurige modellen van boten en havenaanzichten van zijn hand waar hij nog veel meer over kan vertellen
Bezoek Hans zelf bij Kaap Skil in Oudeschild aan de Heemskerckstraat 9 of kijk op https://kaapskil.nl/