Landschapsbeheer Flevoland
Landschapsbeheer Flevoland zet zich in binnen verschillende werkvelden. Naast vrijwilligers, het landschap en de boerenerven, soortenbeheer en monitoring is cultuurhistorie en aardkunde één van onze vier pijlers. Juist omdat Flevoland zo’n jonge provincie is, vinden we het belangrijk om oog te hebben voor wat onze historie inhoudt en hoe we deze nog steeds aan het schrijven zijn.
Onze organisatie richt zich vooral op het behoud en beheer van cultuurhistorische objecten die ontstaan zijn tijdens de inpoldering of daarna. Hierbij richten we ons in het bijzonder op elementen die nog geen beschermde status hebben en daardoor vaak weinig aandacht krijgen. Deze aandacht is hard nodig, want in een dynamisch gebied als Flevoland verdwijnen veel oude elementen door modernisering.
Dampalen
Een mooi voorbeeld hiervan zijn de dampalen aan het begin van erven. Deze dampalen laten zien hoe de polder ooit bedacht en ingericht is. Gemarkeerd met een letter en cijfer, die verwezen naar het kavel, was dit lang de enige manier om een huis of boerderij te vinden in de polder. Zelfs lang na de inpoldering werden deze nummers gebruikt als herkenning in plaats van de namen van de boeren of huisnummers. Ze zijn soms nog terug te zien op oude aardappelkisten op de markt, daarop staat vaak de letter- en cijfercombinatie, met de naam van de boer erbij.
Ondersteunen in samenwerking
Vanuit Landschapsbeheer Flevoland zijn we onder de naam ‘Erfgoedhuis Flevoland’ ook bezig met het creëren van een netwerk van erfgoedinstellingen in Flevoland. We maken een overzicht van organisaties die hard werken aan het behouden- en inzichtelijk maken van wat Flevoland te bieden heeft. Oud en ‘nieuw’.
Meer weten over Landschapsbeheer Flevoland en Erfgoedhuis Flevoland?
Op onze website voor Landschapsbeheer Flevoland kan je meer vinden over onze projecten rondom (groen) erfgoed, op onze website van Erfgoedhuis Flevoland vind je meer terug over onze erfgoed coaches en Flevolandse Erfgoed Instellingen in ons netwerk.