Educatie met en over immaterieel erfgoed gaat over beleven, betekenisgeven en doorgeven. In deze video’s legt Karlijn Bruggeman uit wat immaterieel erfgoed educatie is, aan welke leerdoelen je er mee kunt werken en hoe immaterieel erfgoed past binnen het onderwijs. En hoe denken leerlingen over het belang van immaterieel erfgoed? We delen hieronder vier filmpjes ter introductie van immaterieel erfgoededucatie tekst loopt door onder de filmpjes).

Vier introductiefilmpjes over immaterieel erfgoededucatie

(tekst loopt door onder de filmpjes)

Wat is immaterieel erfgoededucatie?

 

Immaterieel erfgoed binnen het onderwijs (voor erfgoedgemeenschappen)

 

Immaterieel erfgoed binnen het onderwijs (voor docenten)

 

Immaterieel erfgoed educatie: leerdoelen

 

Ter inspiratie: lessen met immaterieel erfgoed

Sint Maarten in het Westerkwartier gaat over streektaal, gewoonten en gebruiken, liedjes en verhalen. Het project bestaat uit drie activiteiten: een erfgoedles, een verwerkingsles en een beeldende activiteit. Het project wordt vlak na de herfstvakantie, in de aanloop naar het Sint Maartenfeest (11 november), uitgevoerd. Meer informatie over deze aanpak vind je op de website van Erfgoedpartners.

 

Wikiwijs: een online overzicht van erfgoedlessen

In Wikiwijs komt lesmateriaal samen in een voor docenten doorzoekbare site. De website heeft een specifieke erfgoedpagina, met lesmateriaal over (immaterieel) erfgoed dat gemaakt is door diverse erfgoedinstellingen, musea en docenten. Bekijk de themapagina op Wikiwijs ‘Erfgoedlesmateriaal voor PO en VO’, en de subcategorie ‘Tradities’.

 

Zelf online lessen delen of maken

Je kan ook zelf online lesmateriaal maken. Of deel je de link naar jouw bestaande online materiaal om dit vindbaarder te maken. Zie hoe je dit kan doen op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

 

Erfgoed in de klas: hoe pak je dat aan?

We willen aan volgende generaties doorgeven wat we belangrijk vinden en welke plaatsen, kunstwerken en geschiedschrijving ons aanspreken en ontroeren. Ditzelfde geldt voor immaterieel erfgoed. Op welke manier kunnen we volgende generaties leren en doorgeven wat we belangrijk vinden en op welke manier we onze tradities beoefenen? In dit artikel lees je daar meer over en krijg je tips over educatie over immaterieel erfgoed.

 

UNESCO Toolkit voor immaterieel erfgoededucatie

Ben je als leerkracht benieuwd hoe je tradities kunt inzetten om schoolvakken dichterbij te brengen? Of wil je als erfgoedgemeenschap weten hoe je aandacht kunt besteden aan immaterieel erfgoed aansluit in het onderwijs? Leraren en leerlingen uit heel Europa werkten samen aan projecten waarbij immaterieel erfgoed gekoppeld werd aan schoolvakken. UNESCO ontwikkelde aan de hand van dit project een toolkit vol inspiratie voor het gebruik immaterieel erfgoed in de klas.