Als je vaker online beeldbanken bezoekt zie je al snel dat velen hiervan gebruik maken van het Zijper Collectie Beheer Systeem oftewel ZCBS. Tijd om eens dieper te duiken in dit gratis open source systeem waar inmiddels 150 verenigingen, stichtingen, heemkundekringen en musea gebruik van maken. We gingen op bezoek bij een vereniging die gebruik maakt van ZCBS én de uitvinder van het collectieregistratie en beheersysteem.

Hessel Kraaij voor de bibliotheek van Historisch ZaandamVan sneeuwpret tot Claude Monet

Hessel Kraaij van de Vereniging Historisch Zaandam ontvangt met open armen en een excuus, er was de avond tevoren een grote bijeenkomst dus de boel is nog niet helemaal aan de kant. Gelukkig is voor het tonen van de Beeldbank alleen een laptop en internet nodig dus we zitten al snel te genieten van een overzicht van prachtige historische foto’s en fraaie prenten. Ook de boeken in de bibliotheek kunnen via de website van de vereniging opgezocht worden. Hessel vertelt enthousiast over de webinars die ZCBS verzorgd en de ondersteuning die hij ontvangt. Het vullen van de Beeldbank is heel makkelijk al zou de stichting graag nog meer met ZCBS willen doen. De mankracht ontbreekt helaas. Iedereen met interesse in Zaandam is van harte uitgenodigd om eens langs te komen op maandagmiddagen in de Bovenkruier op de Drielse Wetering 49 te Zaandam.

Wunderkammer en kloppend hart van ZCBSGerard van Nes in het epicentrum van ZCBS

Bij het bezoek aan het ‘hoofdkwartier’ van ZCBS is het meteen duidelijk. In deze wunderkammer vol kennis leer je in een sneltreinvaart alles over het al bijna 20 jaar bestaande collectiebeheersysteem. Gerard van Nes was in 2000 als vrijwilliger gestart bij het Zijper Museum in Schagerbrug. Hier kreeg hij te maken met de problematiek van het registreren en publiceren van grote aantallen objecten en foto’s. Dat moest veel beter kunnen dan met de programma’s die beschikbaar waren dus ontwierp hij in één avond de eerste versie van ZCBS. In 2024 zijn er (in de huidige versie) vele verbeteringen gerealiseerd en is sinds 2012 het Genootschap ZCBS opgericht om de toekomst te waarborgen. De basisgedachte is nog steeds hetzelfde; open source, toegankelijk, eenvoudig in gebruik en kennisverspreiding. Lees meer over Gerard of bezoek de website van ZCBS.