Door: Margreet Keijzer

Marion was in haar werkzame leven productmanager bij een financiële instelling. Een aantal jaren geleden nam ze het besluit om met vroegpensioen te gaan. Maar als je gewend bent om altijd te werken ga je toch om je heen kijken of er iets leuks is om aan te pakken en bezig te blijven. Ongeveer vier jaar geleden viel haar blik op ‘vrijwilligers gezocht’ en ze nam meteen telefonisch contact op. Dit bracht haar bij de Musea Zutphen in de vrijwilligersfunctie collectiebeheer.

Als je aan Marion vraagt wat haar werkzaamheden inhouden, dan is haar antwoord: “De digitale databank van alle objecten die in het bezit zijn van de Musea Zutphen zijn (aan)vullen met alle mogelijke toeters en bellen!” Ze vertelt: “Ik zocht iets leuks en nuttigs en omgaan met softwareprogramma’s was me niet vreemd. Wat zo leuk is aan dit werk en het hier rondlopen is dat je in aanraking komt met zoveel kunstuitingen plus het hele reilen en zeilen van de musea. Er werken hier heel aardige, toegewijde en deskundige mensen en tijdens en door mijn werk leer ik een boel en dat vind ik plezierig.”

Wat houdt het collectiebeheer in? “Op het kantoor, boven in het gebouw, onder de balken, ben ik meestal elke woensdag te vinden. Dan ben ik er ruim een halve dag. Maar ik kan zo vaak als ik wil komen – wel in overleg natuurlijk, er moet wel ruimte zijn. Alle objecten die in de musea aanwezig zijn, of nieuw worden ingebracht, uitgeleend, tentoongesteld etc. zijn al of worden in kaart gebracht; dat wil zeggen dat ze worden opgenomen in de digitale objectendatabank van de musea. De nieuw ingebrachte objecten worden in eerste instantie tijdelijk bewaard in een speciale quarantaineafdeling. Elk object krijgt een uniek nummer waarmee het in de digitale databank wordt opgenomen. Vervolgens worden de vervaardiger en alle kenmerken, maten en de beschrijving van het object genoteerd. Plus een vracht aan informatie die op dat object betrekking heeft. Een fotograaf zorgt voor goede foto’s – daar hoef ik niets aan te doen”, vertelt Marion. Inderdaad: alle toeters en bellen van objecten – of ze in de musea zijn tentoongesteld of in het depot zijn opgeborgen – worden ingevoerd.

Op de website van Erfgoedcentrum Zutphen vertelt Marion verder over haar vrijwilligerswerk voor het Erfgoedcentrum.