In Neerkant is Museum Techniek met ‘n Ziel méér dan alleen een museum. Het is een ontmoetingsplaats, het heemhuis, er is een reparatiebalie en een grote ruil-boekenkast. Met ruim 5000 bezoekers per jaar, staat Museum Techniek met ‘n Ziel midden in de gemeenschap.
Een bezoek aan Museum Techniek met ‘n Ziel is net even anders dan een normaal museumbezoek. Tijdens een rondleiding langs de vele radio’s, tv’s, telefoons en vele andere voorbeelden van technische ontwikkelingen, van de 20e eeuw tot heden, is er een pauze ingebouwd. De groep stopt in ‘de huiskamer van Neerkant’ waar de rondleiding wordt onderbroken voor een kop koffie of fris met een wafel. Dan komen de verhalen los! Het museum creëert daarmee een ontmoeting die door veel bezoekers gewaardeerd wordt.
Warme vrijwilligersclub
Vrijwilligers Johan en Pieter omschrijven Museum Techniek met ’n Ziel als een warm bad. Zij vinden de collectie van het museum prachtig maar willen zich vooral gezamenlijk inzetten voor de groei van het vrijwilligersmuseum.
Het museum dat sinds 2003 bestaat en sinds 2013 op de huidige locatie zit groeit gestaag. Vanuit een privécollectie boven een elektronica-zaak zijn ze doorgegroeid naar een Geregistreerd Museum: een museum dat voldoet aan de museumnorm, landelijk vastgestelde eisen voor een museum. Het museum is een begrip geworden in Neerkant en daarbuiten. Bezoekers komen uit het hele land. De ambities zijn nog steeds groot: de bovenverdieping zou tot museumruimte ingericht kunnen worden als ook die toegankelijk is voor mindervaliden. De inrichting van het museum kan soms nog wat professionalisering gebruiken en het bestuur heeft de wens om in de toekomst zelf energie op te wekken via zonne-energie. Ten slotte wil het museum graag de mogelijkheden voor educatie in het museum uitbreiden.
Doelgroepen
Een techniekmuseum trekt veel bijzondere doelgroepen. Niet alleen geschiedenisliefhebbers kunnen er hun hart ophalen maar het museum roept ook nostalgie op bij ouderen of bij mensen met dementie. Techniek met ’n Ziel ontvangt regelmatig groepen vanuit verzorgingstehuizen of (volwassen) kinderen die met hun ouders op pad gaan. Het is heerlijk dat je een groot deel van de collectie nog mag aanraken, daardoor komen de voorwerpen letterlijk dichterbij.
Naast geschiedenis- en nostalgieliefhebbers zijn er natuurlijk ook veel mensen geïnteresseerd in de techniek achter alle verschillende voorwerpen. Welke ontwikkeling heeft de mobiele telefoon doorgemaakt? Hoe werken radio’s precies? Of, welke techniek zit er achter een typemachine? Dit zorgt ervoor dat ook echte techniek-liefhebbers het museum regelmatig bezoeken. Kortom, er is van alles te beleven voor jong en oud.
Multifunctioneel museum
De heemkundekring in Neerkant heeft geen eigen gebouw en heeft een plekje gevonden in het museumgebouw. Zij hebben hun eigen ruimte gekregen en die omgedoopt tot ‘de ziel van Neerkant’. “Veel vrijwilligers van de heemkundekring waren ook al actief bij het museum dus het was een logische oplossing om meer te gaan samenwerken.” vertelt museumvoorzitter Ad. De heemkundekring is sindsdien ook vaker inhoudelijk betrokken bij het inrichten van het museum, bijvoorbeeld bij de vaste tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in en rondom Neerkant.
Omdat het museum een aangename plek is komt er iedere week een groep ouderen koffiedrinken in de ‘huiskamer van Neerkant’. Vrijwilligers en inwoners uit het dorp sluiten graag aan. Ongeveer 40 mensen vinden wekelijks hun weg naar de koffie in het museum en praten gezellig bij onder genot van de alom bekende wafel.
Door deze ontwikkelingen komen veel dorpelingen met enige regelmaat in het museum. Nadat de lokale bibliotheek in Neerkant gesloten is heeft het museum dit gedeeltelijk opgepakt. Er is een erg grote ruilboekenkast waar mensen gratis gebruik van kunnen maken. Een museumvrijwilliger controleert of de boeken nog heel zijn en assisteert bij het uitlenen. De vrijwilligers merken dat hier ook echt behoefte aan is in Neerkant en ervaren de ruilboekenkast als een groot succes.
Ten slotte zou Museum Techniek met ’n Ziel geen gemeenschapshuis met een techniekachtergrond zijn als er geen reparatiebalie was. Apparaten (ook historisch erfgoed) kunnen ingeleverd worden bij de servicebalie om te kijken of er nog reserveonderdelen beschikbaar zijn. Kan het apparaat nog gerepareerd worden? Dan kan dit tegen een kleine vergoeding uitgevoerd worden. Hier wordt volop gebruik van gemaakt, niet alleen door de inwoners van Neerkant!
Indrukwekkend
De hoeveelheid aan taken binnen het museum is indrukwekkend. Doordat het aanbod aan activiteiten divers en constant is heeft het museum een vaste plek in het dorp ingenomen. Hiermee heeft het museum niet alleen een museale of historische waarde maar ook zeker een maatschappelijke waarde. De inwoners van Neerkant komen graag terug voor een kop koffie, een wafel, reparatie van een apparaat of het lenen van een boek. Zowel lokale bezoekers, als bezoekers van wat verder weg sluiten het museum snel in hun hart. Museum Techniek met ’n Ziel heeft succesvol een combinatie weten te maken tussen ontmoeting rondom de museumcollectie en ontmoeting vanuit gemeenschapsgevoel. Dat maakt het Museum een bijzonder plekje in Neerkant, zeker een bezoekje waard!
Meer weten over erfgoed en de leefomgeving, vrijwilligers of participatie? Neem contact op met de erfgoedcoach uit jouw provincie.
Versie september 2023, Emma Goossens (Erfgoed Brabant)